A klinikai fogászati higiénikus szakma jogköre több, mint az asszisztensé, tehát magasabb szinten és több szakmai feladatot is lát el. Sikerült elősegíteni a szakmai munka színvonalának emelését, hiszen a helyszínen gyors és szakszerűbb lett az ellátás. Ügyeleten is-ha fordítunk a páciensekre egy kis időt, 90%-uk megérti, és a fogmegtartó kezelés mellett dönt. Ügyeleten is végzünk szűrést, szájüregi vizsgálatot!

2008-ban végeztem a Bókay János Humán Kéttannyelvű Szakközépiskola klinikai fogászati higiénikus szakán. Tanulmányaim során a fogászat minden területére betekintést nyertem és szakmai tapasztalatot szereztem. Az iskola befejezése után azonnal sikerült elhelyezkednem és aktív tevékenységet folytatni a szakmámban.

A klinikai fogászati higiénikus legfontosabb feladata :

Pácienseinket egyenként tanítjuk meg és hívjuk fel a figyelmüket a szájápolás
fontosságára és a szájápolás elsajátítására. Megtanítjuk a helyes fogmosásra,
fogselyem használatára, szájöblögetők fontosságára.
Rendelőn belül, ahol fogkőeltávolítással, tejfogak és maradó fogak barázda zárásával, nyálkahártya ecseteléssel, fogfehérítéssel, fogékszer készítésével foglalkozunk.

Gyermekek részére:2q03x49

Rendelőn kívül óvodákban, iskolákban prevenciós előadásokat tartunk, hogy már ilyen kis korban tudatosan neveljük őket.

Ezeken a foglalkozásokon játékosan beszélgetünk a helyes táplálkozásról és arról hogyan figyeljünk egészségünkre.

Reméljük néhány év múlva Magyarországon is sikerül olyan színvonalra emelni a munkánkat mint Európa fejlettebb országaiban.

Kismamák részére:

A terhesség alatt bekövetkező változások a szájat és a fogakat is érintik, ez azonban nem jelenti azt, hogy törvényszerűen romlanak a kismama fogai. Megfelelő fogápolással és rendszeres ellenőrzéssel kivédhetők a problémák, mint a fogszuvasodás, fogínygyulladás.

A terhességi hormonok hatására a kismamák fogínye különösen érzékennyé válik a lepedékben található baktériumokra. Gyakran alakul ki az egyébként ép ínyű nőknél is ínygyulladás, amit ha nem kezelnek ki időben, akár duzzanat is kialakulhat.

Az előbb felsorolt okok miatt is fontos a különlegesen jó szájhigiéné fenntartása. Ehhez egyrészt szükség van a szájhigiénés kezelésre, melynek során a szájhigiénikus vagy a fogorvos mind a fog felszínén, mind a fogíny alatti fogköveket eltávolítja, a gyökérfelszíneket lesimítja. Továbbá szükség van a tökéletes otthoni szájápolásra.

Mosson minden étkezés után fogat, de minimum egyszer naponta végezzen egy olyan alapos fogmosást, mely legalább öt percig tart: minden felszínt alaposan mosson meg, majd a fogközöket fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa. Ha hídpótlás van a szájában, annak alsó felszínét külön eszköz, a superfloss segítségével tudja tisztítani.

CategoryFogápolás

2020 © Fogászat Ügyelet - Kálvin Dental by Minden jog fenntartva

Sürgősségi esetekben    0620-315-28-84

Call Now ButtonHívjon minket