FOGMEGTARTÓ FOGÁSZAT- KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT

A fogmegtartó fogászat illetve kezelés célja, hogy az eredeti fogat mentsük meg. Nem lehet cél a fog eltávolítása abban az esetben, ha találunk olyan fogászati beavatkozást amellyel megmenthető az eredeti fog.
A lyukas, elszuvasodott fog is megmenthető, ha időben kezeljük a problémát, mert a fogszuvasodást (caries) a szájban lévő és a fogfelszíneken megtapadó baktériumok okozzák.
Fontos, hogy tudjuk: a szuvasodás nem mindig látszik, hiszen a foganyag szöveteiben terjed, mélyen. Ráadásul sokáig panaszmentes. Amikor már fájdalmat érzünk, nagy a baj!

Ha egészséges, szép fogsort szeretnénk, félévente menjünk el kontroll vizsgálatra. Az időben felfedezett problémák még megoldhatók a fogmegtartó fogászat által alkalmazott kezeléssekkel.

Rendelőnkben a fogmegtartó fogászat a következő eljárásokat alkalmazza: 

Tömések:

 • tejfog esztétikus tömése: mára az amalgám fémötvözetű töméseket szerencsére minden szakember kerüli (nem elég, hogy nem esztétikusak, de az egészségre is veszélyesek)
  Számunkra a kisgyermek egészséges fogsora a legfontosabb. Mindaddig nem húzunk ki tejfogat, amíg az megmenthető, mert a tejfogak helyén csontfogak nőnek, és egy-egy túl hamar kihúzott fog akár a fogak összetömörülését, szabálytalan fogsor létrejöttét is eredményezheti.

 • esztétikus fényre kötő (kompozit) tömés: kis és közepes méretű szuvasodások esetén ajánlott
  A fényre kötő tömés anyaga apró üveg- és kerámiaszemcsékkel feltöltött műanyag. Esztétikus, biztonságos tömés, mellyel tökéletesen visszanyerhetjük a fog eredeti formáját.

 • Gradia (prémiumkategóriás) tömés: Gradia üvegszállal megerősített kompozit tömés
  A megerősített kompozit tömés esztétikusabb, természetesebb hatású, stabilabb.

Orvosaink minden esetben ellátják a távozó pácienst jó tanácsokkal. Fontos, hogy a fogtömés után ajánlott teendőket betartsuk!

Figyelem! A fogtöméseket érdemes 5-7 évente cserélni. Így a fogszerkezet állapota teljes mértékben ellenőrizhető.

Barázdazárás:

Hogyan tudjuk gyermekünk fogait minél tovább megóvni a szuvasodástól?

6-14 éves kor között a mélyebb, sokszor szinte tisztíthatatlan fogbarázdák védelme érdekében ajánljuk a barázdazárást.

A korai hatos fog a tejfogak mögött bújik elő, és gyakran már a gyermek 7 éves korában szuvasodásnak indul. Hogy ezt megelőzzük, a barázdákat kitöltjük, hogy könnyebben tisztítható, sima felszínt kapjunk.

Betétek:

Mélyebben megjelenő szuvasodás esetén az arany vagy a Gradia (üvegszállal megerősített) műanyag fogbetét a legjobb választás.

A betétek tulajdonképpen „szilárd fogtömések”. Segítségükkel a nagyobb foghiányok teljes mértékben pótolhatók.

Betétet készítünk akkor is, ha a páciens az előnyösebb tulajdonságok miatt egy kisebb üreg befedésére is ezt kéri, illetve gyökérkezelés után vagy fogpótlás esetén is. Így akár a menthetetlennek tűnő fogak is megmenthetők.

Mi a különbség az inlay és az onlay betétek között?

Az onlay a fog teljes rágófelszínét beborító pótlás, míg az inlay esetében van még legalább egy fogcsücsök, mely ép, és ehhez illesztjük a betétet.

 • Gradia betét – Gradia üvegszállal megerősített kompozit betét
  Keményebb a kerámiánál, így kevésbé sérülékeny betét. A fogszövetekhez hasonló módon kopásállók, és nem koptatják a szemben lévő fogat sem. Pontosan záródnak, a betét felhelyezése után nem léphet fel zsugorodás, a későbbiek folyamán pedig, ha bármilyen elváltozás történne, tökéletesen javíthatók.

 • Arany betét – tökéletes illeszkedés és baktériumtaszító képesség
  Az arany betéttel tartós megoldást kínálunk. Mivel az arany pontosan önthető, pontos illeszkedéssel kialakítható bármilyen pótlás, és fémallergia esetén is bátran ajánljuk. Fémes hatását igény esetén porcelánfelülettel takarjuk, hogy ne csak kényelmi, de esztétikai szempontból is kiváló pótlás készüljön.

 • Parapulpális csap – a tömés megerősítése érdekében
  Ez egy kisméretű csap, melyet előfúró segítségével a koronába fúrunk, hogy a tömés erősebb legyen. Akkor ajánljuk, ha nagyobb hiány keletkezik a fogkoronában.

Fontos, hogy csak élő és panaszmentes fognál alkalmazható. Segítségével elkerülhető a gyökértömés, és esztétikailag kifogástalan eredmény jön létre.

 • Pulpasapkázás – a szabaddá vált fogbél fedése nem gyökérkezeléssel
  Természetesen sok szempontot figyelembe kell vennünk, amikor eldöntjük, hogy a páciensnek gyökérkezelést vagy puplasapkázást ajánlunk-e ( életkor, illetve a továbbiakban szükséges kezelések típusai). Pulpasapkázás során a fogbelet calcium-hidroxid-preparátummal fedjük el. Fontos, hogy a művelet előtt a fog szuvas részeit teljes mértékben eltávolítsuk.

 • Cement (üveg ionomer) fogtömés – nemfém, szövetbarát tömőanyag
  A cement tömőanyag kiválóan kötődik a fog anyagához. Elsősorban tejfog- vagy fognyaki tömésekhez ajánljuk.

 • Alábélelés – hogy még sokáig használhassa saját fogait
  Ahogy idősödünk, a nyálkahártyán felfekvő fogsor veszíthet stabilitásából, mivel a fogíny, az állcsontgerinc sorvadni kezd. Ez a „lötyögő fog” érzet akkor is létrejöhet, amikor foghúzás után gyógyul az ínyünk.

Lenyomat alapján tökéletesen vissza tudjuk állítani a fogsor stabilitását, az íny jelenlegi állapotához igazítva a fogsor íny felőli részét.

 • Gyökérkezelés  fájdalommentes gyulladáskezelés, hogy foga megmaradjon!
  Sokan rettegni kezdenek, amikor a fogorvos kiejti a száján a „gyökérkezelés” szót – tőlünk azonban nem kell rettegnie! Nálunk a gyökérkezelés is fájdalommentes beavatkozás, és egy alkalom is elegendő lehet a beavatkozás teljes elvégzésére.

Amikor egy fog szuvasodik, sérül, eltörik, vagy egy korona alászuvasodik, a fogbélkamra szövetei a bekerülő baktériumok hatására elhalnak. A csontban így létrejövő gyulladás mellett a baktériumok a szervezet más megbetegedéseit is okozhatják (főként az ízületek, a szem, a szív betegségeit). Ilyenkor a gyulladt fog góccá válik. Amíg nem találják meg ezt a gócot, a másodlagosan kialakuló betegséget is hiába kezelik, az nem fog elmúlni vagy a tüneti kezelések után vissza fog térni.
Fontos: Fogmegtartó fogászat – Fogmegtartó kezelésekkel. Az időben felfedezett problémák még megoldhatók a fogmegtartó fogászat által alkalmazott eljárásokkal..